Vjet na dálnici bez dálniční známky znamená riskovat vysokou pokutu. Proto je pro vlastní klid i peněženku rozhodně lepší koupit se včas dálniční známku. Pro pravidelné uživatele dálnic je určena celoroční dálniční známka, ten kdo musí jet po dálnici jen občas, může si vybrat podle potřeby dálniční známku měsíční nebo desetidenní.

Kde dálniční známku koupit

Můžete tak učinit na poště, na čerpací stanici nebo na pobočkách Autoklubu Bohemia Assistance, ale i v některých supermarketech. Pro letošní rok je barva známek žlutá. Aby zakoupená známka byla vůbec platná, je povinností řidiče vypsat do příslušné kolonky SPZ a známku nalepit do pravého dolního roku čelního skla. Dále je třeba uschovat kontrolní ústřižek s rovněž vyplněným políčkem s SPZ.

Platnost a cena dálniční známky

Roční známka stojí 1500 Kč a platí jeden kalendářní rok a jeden měsíc před a jeden měsíc po uplynutí kalendářního roku. To znamená, že dálnicní známka 2018 platí od 1.12.2017 do 31.1.2019 a nutno připomenout, že se nejedná o rok od data zakoupení.

Pro využití dálnice jednou za rok při cestě na dovolenou se vyplatí dálniční známka měsíční za 440 Kč nebo desetidenní za 310 Kč. U obou si můžete libovolně zvolit den začátku platnosti, který je na známce označen proštípnutým okénkem s datem.

Jak je to u našich sousedů

Na cestě za prací i nákupu do Německa můžete být klidní, jelikož zde jsou dálnice zdarma. V Rakousku došlo oproti loňku k mírnému zdražení, desetidenní známka stojí 9 EUR, roční 87,3 EUR. Na Slovensku zůstala letos cena roční známky na 50 EUR, v Polsku jsou dálnice zpoplatněny mýtem.

Značení a výjimky

Placené dálniční úseky jsou označeny dopravní značkou Dálnice, typickou zelnou cedulí se dvěma bílými pruhy, přes které napříč vede symbol mostu. Kolem větších měst a v oblastech s vysokým provozem jsou některé úseky nezpoplatněné. Pak je dopravní značka doplněna tabulkou Bez časového poplatku. Od povinnosti platit dálniční poplatky jsou osvobozeny osoby s těžkým zdravotním postižením II. a III. stupně a osoby jim blízké.