Tak schválně, kolik kilometrů máte na tachometru? Američan Victor Sheppard překonal rovný milion mil (více než 1,6 milionu kilometrů) se svým pick-upem Toyota Tundra. Nezmar sjel z výrobní linky v roce 2007 a majiteli bezesporu skvěle posloužil. Tím spíš, když se o výkonu dozvěděl výrobce. Automobilka Toyota Sheppardovi nabídla odkoupení vozu výměnou na zbrusu novou Tundru.

Zajímavé je, že Sheppard byl prvním a jediným vlastníkem vozu. Ročně s vozem urazil průměrně 125 tisíc mil (cca 201 tisíc km), protože pravidelně absolvoval dálkové cesty mezi domovinou ve Wyomingu a Virginií. Jízdu ze severozápadní části USA na východ Sheppard podstupoval kvůli práci.

milujirizeni.cz_motocars_cz_01

Ještě zajímavější je ovšem skutečnost, že pick-up je v takřka původním stavu. Původní motor, převodovka i lak po milionu mil? Sheppard hrdě prohlásil, že jeho vozidlo vypadá pořád skvěle a až na pár detailů je k nerozeznání od nového vozu. Ve velmi dobrém stavu jsou i sedačky. Údajně nejsou tak čisté, ale v žádném případě na nich není znát opotřebení nebo oděrky.

Toyota Tundra je dříč, nicméně své kondici vděčí za zodpovědný přístup majitele. Sheppard během devíti let pravidelně navštěvoval servis a absolvoval 117 prohlídek. Kromě pravidelné výměny oleje nechal na pick-upu několikrát měnit rozvodový řemen.

milujirizeni.cz_motocars_cz_02

Sheppard možná jediný majitel vozu s takovým nájezdem, ale Toyotu zaujal vynikající stav vozu. Po odkoupení chce truck rozebrat a analyzovat, jaké konstrukční vlastnosti zapříčinili tak extrémní výdrž v reálném provozu. Získané poznatky inženýři využijí při dalším vývoji.

Sheppard od Toyoty dostane další Tundru, tentokrát modelovou řadu z roku 2016. Bez nadsázky jde o jeho srdeční záležitost – v minulosti měl těchto pick-upů již patnáct.

Článek jsme připravili ve spolupráci s automobilovým magazínem Moto & CARs, ve kterém se můžete dočíst další zajímavé informace ze světa motorů.

Ilustrační fotografie: Toyotanews.