Každý majitel garáže s klasickými vraty jistě potvrdí, že manipulace s nimi přináší různá úskalí. Před garáží je zapotřebí místo k jejich otevírání, křídla se musí zajistit před zavřením zejména v případě silnějších poryvů větru. Zavírání také není zrovna bezpečné a úrazy v podobě přivření prstů zejména neposedných dětí nejsou žádnou výjimkou. V neposlední řadě nelze mluvit o žádném pohodlí, když přijedete před garáž za deště a k otevření garáže jste nuceni vystoupit z auta. To vše jsou zápory, které zastaralá garážová vrata přinášejí.

V dnešní době ovšem existuje řada výrobců, kteří přicházejí se stále dokonalejšími a především bezpečnějšími garážovými vraty, která se vyrábějí v několika typech.

Sekční garážová vrata

Vrata s neobvyklým názvem jsou zpravidla složena ze šesti či osmi panelů, které se pohybují ve svislém směru po kolejnicích a ukládají se buď pod stropem, nebo na boku garáže. Kolejnice jsou zárukou bezpečného uchycení panelů, takže se nemohou vyvrátit ani při silném větru. Panely mívají rovněž dobré tepelně-izolační vlastnosti. Například firma Perfekta používá k výrobě panelů galvanizované plechy s tvrzenou izolační výplní. Sekční garážová vrata jsou vyráběna ve spolupráci s firmami Hörmann, Minirol nebo Lomax, což je zárukou vysoké kvality materiálu i povrchové úpravy. Na výběr jsou různé barevné odstíny, nebo si můžete objednat dekorativní fólie s rozmanitými motivy.

design_hladky_2

Nejširší nabídku fólií, zejména imitací dřeva, najdete v sortimentu sekčních garážových vrat od firmy Kružík, která patří mezi přední výrobce garážových a průmyslových vrat a má své pobočky kromě Prahy také v Kroměříži či v ukrajinském Mukačevu. Poskytuje na své výrobky rovněž nejdelší záruku, a to na dobu 11 let. Jednotlivé sekce, chcete-li panely mají tloušťku 40 mm a výšku 500 až 610 mm. Můžete si objednat i motorový pohon s dálkovým ovládáním, což zvyšuje komfort ovládání vrat. K příslušenství patří integrované vstupní dveře, okénka, madla a další prvky.

06_gv_design_lamela

Rolovací garážová vrata

Firma Kružík vyrábí velmi lehká a tichá rolovací vrata, která mají dlouhou životnost. Důvodem je použitý materiál, kterým jsou hliníkové lamely s polyuretanovou výplní. Vrata jsou vyráběna na míru a instalovat je lze buď před nebo za otvor garáže. Rolovací vrata jsou úsporná na místo a nevyžadují žádný dodatečný prostor při otevírání. Příjemnou manipulaci zvyšují kvalitní pohony značky Somfy a Dooya. Často se používá na rolovacích vratech elektrický pohon Somfy, neboť se jedná o komfortní dálkové ovládání vyráběné největším světovým výrobcem pohonů a zařízení nejen pro garážová vrata.

600_rolltore

Kvalitní rolovací vrata si můžete nechat vyrobit na míru i od dalších výrobců. Například fírma Eurowin vybavuje svá vrata rovněž elektrickým pohonem a jejich vrata jsou bezúdržbová. V případě výpadku elektrického proudu lze s vraty manipulovat pomocí kliky a bezpečnost zajišťuje ochrana proti vyzvednutí závěsu, jištění fotobuňkou nebo optickou bezpečnostní lištou. Při najetí na překážku se vrata sama zastaví a spustí se zpětný chod.

roletovky_1

Posuvná garážová vrata

Posuvná vrata jsou zajímavou alternativou ke všem ostatním typům vrat. Jejich hlavní předností je možnost částečného otevírání, pokuch potřebujete do garáže pouze projít. Nemusíte tak otevírat celá vrata, čímž ušetříte za elektřinu a pokud si při práci v garáži v zimním období topíte, neunikne vám zbytečně moc tepla. Posuvná vrata vyrábí firma Kružík na míru, to znamená změření otvoru garáže u zákazníka a dojednání všech podmínek, včetně luxusního hliníkového kování a dalších prvků.

posuvky_1

Vybírat můžete i u jiných výrobců, jako jsou například firmy Lomax nebo Trido, jejichž vratové křídlo je složeno ze 4 i více sekcí uložených vertikálně. Ocelová sendvičová sekce s přerušeným tepelným mostem a kvalitní těsnění zaručují výborné tepelně-izolační vlastnosti pousuvných vrat.

posuvky_2014_1

Různé rady

Rozhodně je výhodnější dát přednost českým výrobcům, kteří vám poradí, jaká vrata by pro vaše podmínky byla optimální a vyrobí je na míru. Po instalaci vám zajistí i pravidelný servis a v případě jakéhokoliv problému se dostaví technik k jeho odstranění.

U elektrických pohonů je dobré se přesvědčit, zda výrobce počítá i s možností výpadku proudu, aby vrata byla ovladatelná mechanicky. Bezpečnost a kvalitu garážových vrat garantují především firmy používající nejmodernější technologie. Patří k nim i firma Kružík s.r.o., která vlastní certifikáty TÜV a bezpečnost provozu jejich vrat je zaručena dodržováním evropské normy EN 13241-1.