SPZ na přání si čeští řidiči doslova vyprosily u patřičných úřadů, které jim je od příštího roku povolí. Jejich cena bude 5 000 korun a ministerstvo dopravy vydá protokol, ve kterém budou zaznamenávána slova, která se na SPZ nebudou moci vyskytnout.
SPZ na přání byla na ministerstvu dopravy dlouho projednávaná záležitost, kterou si někteří z řidičů (kteří si zřejmě nejsou schopni zapamatovat kombinaci klasické SPZ) doslova vyprosily. Jejich prosby nakonec byly vyslyšeny a tak si od příštího roku budeme moci za 5 000 korun objednat jeden kus SPZ (za dva kusy pro automobil tedy 10 000), která bude individuální a bude na ní moci být cokoliv, tedy až na výjimky.

343012-top_foto1-j215r

Seznam těchto výjimek nyní vypracovalo ministerstvo dopravy. Jedná se o seznam slov, která jsou nežádoucí, pohoršovala by veřejnost a útočila na vybrané osoby. Mezi těmito slovy jsou slova vulgární, slova podněcující k rasizmu a xenofobii. Dále nebude možné používat zkratky orgánů státní správy, zastupitelského sboru či krajských úřadů. A osoby, které na svém voze rády SPZ s textovými znaky, jako například hvězdičku či vykřičník také přijdou zkrátka. A slovo policie také nepůjde.

Na vypracování tohoto seznamu pracuje hned několik úřadu, jako například policie, institut pro kriminologii a sociální prevenci, obor lidských práv, nebo Ústav pro jazyk český Akademie věd. Například poslední jmenovaný je autorem seznamu, který obsahuje přes 800 vulgárně zabarvených slov. No jak je ten náš jazyk krásný. Nechybí zde ani slova jako fusekle či prevít.

193182-top_foto1-bca6q

Vypracovaný seznam bude mít k dispozici každý úředník, který bude o značce rozhodovat. Seznam by měl být určitým návodem jak postupovat. Ovšem jeho finální podoba ještě není zcela hotová. Značky budou moci obsahovat libovolnou kombinaci písmen a znaků, tedy krom těch ze seznamu, přičemž na značce bude muset být sedm či osm znaků.